Obezite Cerrahisi Nedir?

Obezite ve neden olduğu hastalıkların tedavisi amacıyla uygulanan tüm ameliyatlar ‘Obezite Cerrahisi’ olarak tanımlanmaktadır. Yani tek bir ameliyatı değil bir grup ameliyatın genel adıdır.

Obezite Cerrahisi Nasıl Yapılır?

Cerrahi öncesi tüm hastalara bazı tetkikler yaparak ameliyata engel bir durumunun olup olmadığını belirliyoruz. Obezite cerrahisi türlerinin tamamını laparoskopik yani kapalı yöntemle gerçekleştiriyoruz. Ameliyat süreleri her ameliyat türünde farklı olmakla birlikte en sık yapılan ameliyat türleri olan sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatında yaklaşık 45 dk, RNY gastrik bypass ameliyatında ise 90 dk’dır. Ameliyat sonrası yatış süresi de ameliyat süresi gibi her ameliyatta farklılık göstermektedir. Sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatında yatış süresi 2-3 gün iken; RNY gastrik bypass ameliyatında bu süre genellikle 3-4 gün olmaktadır.

Obezite Cerrahisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Obezite tedavisini planlamak amacıyla bir sınıflandırma kullanıyoruz. Kilonun (kg cinsinden) boyun karesine (m2 cinsinden) bölünmesiyle elde edilen vücut kitle indeksi (VKİ) bu sınıflandırmada baz alınmaktadır.

Buna göre:

18-25 kg/m2 : Normal kilolu

25-30 kg/m2 : Aşırı kilolu

30-35 kg/m2 : 1. Derece obez

35-40 kg/m2 : 2. Derece obez

>40 kg/m2       : 3. Derece obez

 

Kişinin cerrahi için uygun olup olmadığını gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde belirliyoruz. Genel olarak VKİ 30’un üstünde olan kişiler obezite cerrahisi için adaydır.

Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

VKİ 30’un üzerinde olan kişiler obezite cerrahisi için adaydır. Ancak tek kriter bu olmayıp hasta, cerrahi öncesi detaylı bir incelemeden geçirildikten sonra ameliyat kararı verilmektedir.

Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Çeşitleri

Genel olarak 3 gruba ayrılır:

  • Hacim kısıtlayıcı (restriktif): Laparoskopik ayarlanabilir gastrik band

sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı veya mide küçültme ameliyatı olarak da bilinir)

  • Emilim bozucu (malabsorptif): Biliopankreatik diversiyon

BPD+duodenal switch

  • Hacim kısıtlayıcı + Emilim bozucu: Roux-en-Y (RNY) gastrik bypass

Mini-gastrik bypass

Transit bipartisyon

Obezite Ameliyatı Öncesi

Cerrahi öncesi tüm hastalarımızı detaylı bir incelemeden geçiriyoruz. Öncelikle ameliyat için uygun olup olmadıklarını belirlemek amacıyla bazı bilgiler öğreniyoruz. Sonrasında ameliyat için uygun olanların ameliyata engel durumlarının olup olmadığı belirlemek amacıyla bazı tetkikler yapıyoruz. Neticede engel durumu olmayan hastalarımızın ameliyatını gerçekleştiriyoruz.

Obezite Ameliyatı Sonrası

Operasyon sonrası hastalarımız sadece obezite cerrahisi ameliyatı olan hastalarımızın yer aldığı servisimize alıyoruz. Birkaç saat sonra ilk yürüyüşlerine eşlik ediyoruz. Ertesi gün diyetisyenimiz eşliğinde sıvı alımına başlanıyor. Yapılan ameliyat türüne bağlı olarak 2-3 gün sonra hastaneden taburculuğu gerçekleştiriyoruz.

Obezite Cerrahi Ameliyatı Nasıl Etkili Oluyor?

Genel olarak obezite cerrahisinde 3 temel mekanizma ile kilo verme sağlanır.

  • Hacim kısıtlayıcı (restriktif) etki ile yenilen yiyeceklerde sınırlılık oluşturulur.
  • Emilim bozucu (malabsorptif) etki ile, yenilen yiyeceklerin emilim yapan ince bağırsak kısmı ile daha az temas kurması sağlanır. Böylelikle yenilen yiyeceklerden daha az besin emilim yapılması ve dolayısıyla da kilo verme sağlanır.

Obezite Cerrahi Ameliyatı Uzun Sürüyor Mu?

Ameliyat süreleri her ameliyat türünde farklı olmakla birlikte en sık yapılan ameliyat türleri olan sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatında yaklaşık 45 dk, RNY gastrik bypass ameliyatında ise 90 dk’dır

Obezite Cerrahi Sonrası Ne Kadar Sürede, Ne Kadar Kilo Verilir?

Obezite ameliyatlarından sonra kilo verme hızı yapılan ameliyat türüne, hastanın başlangıç kilosuna, yaşına ve ek hastalıklarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak genellikle ameliyat sonrası ilk ay fazla kilonun %20’sinden (veya ameliyat öncesi kilosunun %10’nundan), ameliyat sonrası 1 yıl içerisinde de fazla kilonun tamamından kurtulması hedeflenmektedir.

Obezite Cerrahi Sonrası Ne Zaman İşe Dönmek Mümkün?

Ameliyat sonrası işe dönüş yapılan ameliyat türüne ve hastanın özelliklerine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak genellikle ameliyattan sonra 5-7 gün sonra iş dönüş olmaktadır.

Obezite Cerrahisinden Sonra Tekrar Kilo Alma Riski Var Mı?

Ameliyat sonrası kısıtlı bir hasta grubunda kilo verme sonrası tekrar kilo alma ile karşılaşılabilir. Bunun 2 temel nedeni olabilir. Bunlarda ilki ameliyat tekniğinin usulüne uygun yapılmamasıdır. Örneğin sleeve gastrektomide (tüp mide ameliyatı), açlık sinyallerinin (ghrelin hormonu) üretildiği midenin fundus kısmı tamamen çıkarılmadığı takdirde hem kilo verme yeterince olmayacaktır hem de kilo verilse dahi maalesef ilerleyen süreçte tekrar kilo alımı yaşanacaktır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise obezite cerrahisini gerçekleştiren doktorun tecrübesidir. Bu nedenle operasyonu gerçekleştirecek doktor seçimi çok önemlidir. Bir diğer neden ise, hastanın ameliyat sonrası dönemde diyetisyen tarafında önerilen beslenme düzenine uymaması veya takipten çıkmasıdır. Bu erken dönemde çok sorun yaratmıyor gibi görünse de uzun vadede tekrar kilo alımıyla sonuçlanacaktır.

Obezite Ameliyatının Riskleri Nedir?

Obezite ameliyatlarının bazı beklenen komplikasyon riskleri de bulunmaktadır. Birçoğu oldukça nadir yaşanan komplikasyonlar olup çoğu zaman da sorunsuz üstesinden gelinebilir niteliktedir. Ancak obezitenin neden olduğu hastalıklar, obezite cerrahisinden daha riskli tablolar oluşturmaktadır.

Obezite Cerrahi Tehlikeli Midir?

Tüm ameliyatların olduğu gibi obezite cerrahisinin de bazı riskleri bulunur. Yapılan ameliyat türüne bağlı olarak bu risklerin oranları değişiklik göstermektedir. Ancak tüm ameliyat türlerinde bu tür riskli durumlarla oldukça nadiren karşılaşmaktayız.

Obezite Cerrahisinin Yan Etkileri Var Mı?

Cerrahinin bazı yan etkileri olabilir. Kısa veya uzun vadede bazı olumsuz etkiler görülebilir. Ancak uygun cerrahi teknik ve ameliyat sonrası yakın takip ile bu olumsuz etkileri en aza indirmeyi hedefliyoruz.

Obezite Cerrahi Sonrası Takip Nasıl Yapılır?

Ameliyat sonrası 1,3,6,9 ve 12. Aylarda rutin doktor kontrolü yapıyoruz. Bunun haricinde ameliyat sonrası ilk ay haftalık daha sonra aylık olmaz üzere 1 yıl diyetisyenimiz tarafından kontrollleriniz yapılmaktadır. Diğer yandan hasta koordinatörümüz her türlü sorularınızı yanıtlamak üzere sizinle devamlı iletişim halinde olmaktadır.

Obezite Cerrahisi Fiyatları 2024

Obezite cerrahisi fiyatları hakkında detaylı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.